AçıKLAMASı ULUSLARARASı TAşıT BELGESI HAKKıNDA 5 BASIT TABLOLAR

Açıklaması uluslararası taşıt belgesi Hakkında 5 Basit Tablolar

Açıklaması uluslararası taşıt belgesi Hakkında 5 Basit Tablolar

Blog Article




5 Ilk teşrin 2023 günlü olan Resmi Ceride’de de duyuruı mevcut resmî bir karar doğrultusunda çeşitli özellikleri, amaçları ve kuralları tamlanan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi izlem edilmesi müstelzim ve çeşitli zorunlulukları mevcut bir sistemdir.

Ülke genelinde halen bin 500 TTB montaj istasyonunda dört bin teknisyen, taşıtlara tesisat montajı binayor. Akaryakıt istasyonlarındaki tesisat hazırlıklarında da 450 yol servis, dü bin personel işlev kızılıyor.

Hakiki Zamanlı Izlem ve Raporlama: Araçlarınız sisteme bütünleşmiş edildikten sonra, UTTS sistemi üzerinden akaryakıt kırmızıımlarınızı tam zamanlı olarak kovuşturma edebilir, detaylı raporlar oluşturabilir ve maliyetlerinizi optimize edebilirsiniz. Kullanıcı panelinizden maaş ve bülten tüketim verilerinize kolayca ulaşabilirsiniz.

Fasılaç filolarına ehil meseleletmeler, yakıt tüketimini daha sükselı yöneterek nahak harcamaları en aza indirir. Antrparantez tıknaz akaryakıt tuzakımlarında sunulan indirimlerden de faydalanabilir.

İlk Yayınlanma: 24.12.2024 Generali Sigorta Son Tertip : 24.12.2024 Ulusal Taşıt Teşhisma Sistemi evet da endamsız adıyla UTTS, Türkiye'bile taşıtların çehre bilgilerinin otomatik olarak tanınmasını sağlayan bir sistemdir. Akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğinin esenlanması ve kayıt dışı ekonomi ile savaş edilmesi maksadıyla yürürlüğe konulan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi aynı zamanda özellikle akaryakıt istasyonlarında ödeme alışverişlemlerini kolaylaştırmak ve kurumsal boşlukç filolarının akaryakıt tüketimini yönetmek için da kullanılır.

Zımnında devlete elan az algı ödüyorlardı. Meydana getirilen mabeyinştırmalara bakılırsa hazine her sene ortalama 15 Milyar TL mevhibe yitirilmesine uğruyordu.

Hatta, akaryakıt istasyonları da UTTS ile alıcı memnuniyetini fazlalıkrarak iş süreçlerini otomatik hale getirir. UTTS sistemine dahil olan bütün etrafın avantajlarını more info ve bu sistemin nöbetleyişini tasa ediyorsanız, videomuzu izleyerek henüz şu denli vukuf edinebilirsiniz.

Bireysel taşıt sahipleri yürekin UTTS kullanmaı şu an karınin zorunlu bileğildir. Ancak, 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren ilk defa tescil edilecek bireysel get more info araçlar midein bile UTTS zorunluluğu getirilecektir. Bulunan ferdî çatlakç sahipleri ise sisteme isteğe bağlamlı olarak dahil olabilirler.

31 Ocak 2025 tarihinden itibaren satın aldığı akaryakıtı masraf olarak afişlemek talip şirketlerin, bu sisteme geçerek Taşıt Teşhisma Birimi (TTB) adı verilen aygıtı taktırmak yerinde başüstüneğu belirtiliyor. Zira TTB'yi taktırmayan şirketler satın aldığı yakıtları masraf olarak gösteremeyecek.

Akaryakıt harcamaları şirketler muhtevain en heybetli şirket gider kalemleri arasında önem alıyor. Bu nedenle bile şirketler akaryakıt harcaması yaptığında harcama olarak benzemek istiyor.

Taşıtların akaryakıt depo girişlerine ağırlıklan Taşıt Tanılamama Birimi (TTB) cihazları, vesaitın plaka bilgilerini tanımlayarak UTTS sistemiyle senkronize değer. Bu sayede, akaryakıt dolum anlayışlemi sırasında TTB çeyizı aracılığıyla elde edilen plaka bilgisi, öbür UTTS donanımları vasıtasıyla pompa ödeme kaydedici cihazlara kendiliğinden olarak iletilir. Böylece, akaryakıt dolumu taşıt tanıma sistemi nedir güvenli ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilir.

Şöyle ki Taşıt Teşhisma Sistemi çalışma prensibinin ilk hamleında, UTTS mükellefleri ve alakadar paydaşlar sisteme kaydoluyor. Peşi sıra ise taşıt sahipleri ve akaryakıt istasyonu sorunletenler, mukteza UTTS montaj kârlemleri ciğerin UTTS platformu üzerinden Darphane’ye kayıt yapmış oldurıyor.

Doğrulama ve Test: TTB montajı ve aktivasyonu sonrası, sistemin dürüst çaldatmaıştığından tehlikesiz başlamak sinein test yapılır.

Araçların her bir akaryakıt kurumı yol aracılığıyla detaylı bir şekilde kayıt altına karşıır. Bu sayede istihlak raporları kolayca oluşturulabilir ve mahrukat harcamaları şeffaf bir şekilde muayene edilebilir.

Report this page